نشریه 953: دستورالعمل ساخت و ساز در پهنه‌های گسلی، ویرایش 1400

مقدمه:

جابجایی گسل‌ها در هنگام زلزله، همواره اثرات شدید و مخربی روی سازه‌های احداث شده بر آن داشته و در زلزله‌های گذشته، مواردی از تأثیر زلزله بر ساختمان‌ها، مستحدثات و شریان‌های حیاتی مشاهده شده است. بررسی این شواهد با هدف شناسایی و تعریف اقدامات پیش‌گیرانه در جهت کاهش خسارات و تلفات ناشی از زلزله نشان می‌دهد با رعایت فاصلۀ مناسب از گسل‌های فعال، می‌توان از تخریب ساختمان‌ها پیش‌گیری نمود و تلفات جانی ناشی از آن را کاهش داد. بنابراین وجود دستورالعملی برای احداث ساختمان‌ها در پهنه‌های اطراف گسل الزامی بوده و عدم ساخت و ساز در اطراف گسل‌های فعال، می‌تواند آسیب‌های وارده به سازه‌ها را کاهش دهد.

با توجه به اینکه شناخت رفتار ساختمان‌ها در مواجهه با فعالیت گسل‌ها، مستلزم انجام مطالعات میدانی، آزمایشگاهی، پژوهشی و عددی بسیار می‌باشد و این موضوع از قدمت زیادی در سابقۀ مطالعات برخوردار نیست، هنوز آئین‌نامه بین‌المللی مشخص و جامعی برای تعریف معیارهای دقیق طراحی ساختمان‌ها با در نظر گرفتن اثر فعالیت گسل‌ها ارائه نشده است. به همین دلیل و با توجه به شرایط کشور، طرح موضوعات حائز اهمیت در بارگذاری، مدل‌سازی، طراحی و اجرای ساختمان‌ها در پهنه‌های گسلی در اولویت قرار گرفت.

مجموعه مطالب ارائه شده در سند حاضر با عنوان “دستورالعمل ساخت و ساز در پهنه‌های گسلی، نشریة ض-953” برای اولین بار پاییز سال 1400 در قالب یک دستورالعمل و به عنوان مکمل مباحث مقررات ملی ساختمان و آئین‌نامه طراحی ساختمان‌ها در برابر زلزله (استاندارد 2800) ارائه شده است. لازم به ذکر است در این دستورالعمل، ساخت ساختمان‌های با اهمیت زیاد، منوط به رعایت تمهیدات عادی یا ویژه گردیده است. به عبارت دیگر، این دستورالعمل به طور عام برای ساختمان‌های با اهمیت متوسط و کم تدوین شده است.

توجه به پدیدۀ گسلش سطحی زمین و تأثیر آن بر ساختمان‌ها و تدوین دستورالعمل مربوط به آن، موضوع تقریباً جدیدی است که اغلب مستندات موجود در مورد آن مبتنی بر تجربیات حاصل از زلزله‌های گذشته بوده و توصیه‌های مربوط به کاهش اثرات گسلش بر ساختمان‌ها و بهسازی ساختمان‌ها در برابر اثرات این پدیده در بسیاری از موارد بر مبنای تجارب محدود یا قضاوت فنی می‌باشد و تجارب واقعی و مدل‌سازی آزمایشگاهی و عددی کافی بر روی آن انجام نشده و غالباً از سوی صاحب‌‌نظران نیز در خصوص تأثیرات آن‌ها اتفاق نظر وجود ندارد. لذا مقرر گردید دستورالعمل ساخت و ساز در پهنه‌های گسلی کلانشهرها، در قالب کمیته‌ای متشکل از اساتید دانشگاه‌ها، مهندسان صاحب‌ نظر در حرفه و پژوهشگران همکار در مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی تهیه و تدوین گردد.

این کمیته در اولین گام، ضوابط و مقررات مربوط به ساخت و ساز در پهنه‌بندی گسل‌ها در سایر کشورها را از جمله مقررات مربوط به ساخت و ساز در پهنه‌بندی گسلی که برای اولین بار در سال 1972 در ایالات متحدۀ آمریکا با عنوان مقررات آلکویست-پریولو، با هدف کاهش خطر گسلش سطحی از طریق همکاری بین شهرداری‌ها، مراجع کنترل و صدور پروانه، مدیران بحران، متخصصان علوم زمین و مالکان زمین‌های واقع روی گسل تدوین شد، مورد بررسی قرار دادند و با توجه به حساسیت موضوع، دستورالعمل ساخت و ساز در پهنه‌های گسلی کلانشهرها را متناسب با شرایط اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی کشور در طول قریب به سه سال تلاش مداوم و مستمر تدوین نمود.

اهداف و دامنۀ کاربرد:

این دستورالعمل به منظور تعیین حداقل مطالعات لازم و نحوۀ طراحی و احداث ساختمان‌های جدید در پهنه‌های گسلی کشور تهیه شده است. انتظار می‌رود با بکارگیری صحیح این دستورالعمل و نیز روش‌های مناسب طرح و اجرا، ساختمان‌های ساخته شده بتوانند حداقل‌های لازم برای عملکرد مورد انتظار از ساختمان‌های با اهمیت متوسط در شرایط زلزله طرح یعنی تأمین ایمنی جانی را در شرایط وقوع گسلش سطحی طرح (با احتمال وقوع 10 درصد در 50 سال) فراهم کنند. بنابراین این دستورالعمل بطور عمده برای ساختمان‌های گروه 3، یعنی ساختمان‌های با اهمیت متوسط است.

در تهیه طرح‌های جامع یا تفصیلی یا در هنگام طراحی شهرها و سکونتگاه‌های جدید، تعیین کاربری‌های شهری حتی‌الامکان باید به نحوی انجام شود که محدوده‌های پهنه‌های گسلی به ویژه گسل‌های با خطر عمده به کاربری‌های کم خطر و یا کم تراکم نظیر فضای سبز، معابر هم‌تراز با زمین، فضاهای ورزشی و تفریحی با سازه‌های سبک اختصاص یافته یا با زمین‌های با کاربری‌های اشاره شده که در محدوده‌های پهنه‌های گسلی قرار ندارند، معاوضه شوند.

الزامات و ضوابط این دستورالعمل، حداقل‌هایی هستند که با دیدگاهی کلی جهت افزایش اطمینان از ایمنی ساختمان‌هایی که در پهنه‌های گسلی ساخته می‌شوند، تعیین شده‌اند. مسئولیت طراحی ایمن ساختمان ساخته شده در برابر بارگذاری‌ها و عوامل مربوطه و از جمله تغییرمکان‌ها یا گسیختگی‌های زمین در اثر گسلش سطحی بر عهدۀ مسئولین فنی و طراح ساختمان بوده و در صورتی که بر اساس مطالعات زمین‌شناسی، ژئوتکنیکی و سایر روش‌های مطالعاتی و نیز تحلیل‌های سازه‌ای مشخص شود که ساختمان مورد نظر در برابر گسلش سطحی مورد انتظار در زلزله‌های طراحی با سطح خطر معین شده در آئین‌نامه‌ها و دستورالعمل‌های معتبر قادر به تأمین ضوابط آئین‌نامۀ مورد استفاده در طراحی نیست، باید در طرح ساختمان تجدید نظر شده یا از ساخت آن صرف‌نظر شود.

چنانچه ملزومات ناشی از بکارگیری این دستورالعمل با ملزومات مربوط به بارگذاری‌های دیگر حاکم بر ساختمان متفاوت باشند، باید برای رعایت احتیاط، ملزومات سخت‌گیرانه‌تر به کار گرفته شوند.

سرفصل‌های دستورالعمل ساخت و ساز در پهنه‌های گسلی (نشریۀ ض-953):

  1. فصل 1: مقدمه.
  2. فصل 2: حدود کاربرد.
  3. فصل 3: تعاریف.
  4. فصل 4: محاسبۀ جابجایی گسل.
  5. فصل 5: ملاحظات و تمهیدات عمومی طراحی و ساخت ساختمان در پهنه‌های گسلی.
  6. فصل 6: کاربری و تعداد طبقات مجاز.
  7. فصل 7: حداکثر بعد ساختمان.
  8. فصل 8: فاصله‌ها از زمین و بناهای مجاور.
  9. فصل 9: طرح پی.
  10. فصل 10: خاکریزی و لایه‌های ژئوممبران در زیر پی.
  11. فصل 11: سازه.
  12. فصل 12: عناصر غیرسازه‌ای.
  13. فصل 13: سایر تدابیر اصلاحی.
  14. پیوست 1: راهنمای محاسبۀ جابجایی گسل طرح.
  15. پیوست 2: راهنمای بررسی‌های خطر گسلش سطحی در ساختگاه‌های ساختمانی.